Pages

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Tekniikka liikunnan tukena

Olen ikäni ollut huono liikkuja. Liikuntatunnit koulussa meni perimmäisessä nurkassa, ja pesäpallo-otteluiden aikanakin taisin yrittää kutoa tossua. Blogini varsinaisesta aihepiiristä poiketen, olen kuitenkin löytänyt motivaationi liikuntaan erilaisista peleistä ja ohjelmista, joita nykyään onkin jo kattava valikoima. Ajattelin ihan käsityöihmisen tuntemuspohjalta arvioida vähän erilaisia apuvälineitä liikuntaan, jos joku muu hyötyisi jotain.

Käyttökokemus: Ensimmäiseksi valitsin ohjelman josta minulla on pisin käyttökokemus: Zombies, Run! Pelistä on saatavilla jo 3 kautta, joista minulla on kokemusta kahdesta ensimmäisestä. Peli seuraa puhelimesta löytyvien mittareiden (esim GPS) avulla juoksijan nopeutta, ja tämä toimi pohjana pelin toiminnoille.  Peli on saatavilla iOS sekä Android pohjaisiin laitteisiin (lähinnä puhelin, käytännössä tabletti on liian iso mukana kannettavaksi). Olen kokeillut myös Windows- puhelimella, mutta päivitysten puuttuessa peli ei oikeastaan toimi enää ollenkaan.

Pelin sijoittuu zombievallankumouksen jälkeiseen maailmaan, jossa pelaaja toimii Juoksija numero 5, ja auttaa rakentamaan Abel nimistä kaupunkia. Puhelimen kuulokkeisiin tulee tarinaa vuorotellen oman musiikin kanssa (pitää olla ladattuna puhelimeen, esimerkiksi Spotify ei käy). Ajoittain pelaaja löytää juostessaan tavaroita joilla voi rakentaa pelin tukikohtaa ja auttaa pyörittämään kyläläisten arkea.  Pelaaja voi myös halutessaan valita kirittimen, jolloin puhelin antaa hälytyksen perässä tulevista zombeista, joita pitää päästä kovempaa juoksemalla karkuun. Peliä voi pelata maastossa juostessa (GPS) tai kiihtyvyysanturilla juoksumatolla.

Peli antaa ladata tietoja omalle tilille sivuston alle, johon saa tilastotietoa nopeudesta, matkasta ja kerätyistä tavaroista. Sivustolla näkee myös reitin mitä on juossut, ja kuinka paljon mikäkin kappale tai perässä tulevat zombiet ovat juoksua kirittäneet. Sivusta voi valita julkisen (jolloin riskinä että lähtöpiste, pelaajan koti näkyy) tai sitten vain niin että itse näkee tiedot. Olen havainnut työmatkoilla juostessani, että sairaalan pihalle on usein majoittunut zombielauma...


Mitä hyvää: Patalaiskalle, tietokonepeleihin koukuttuneelle peli on toiminut loistavana motivaattorina pistää töppöstä toisen eteen. Vaikka ei huvittaisi juosta, kuulokkeista kuuluvat raketinheittimen äänet, zombien huohotus tai lapsen itku toimivat kannustimena juosta vaikka henkihieverissä ylämäkeen. Peliä on tehty 3 kautta, joista jokainen toimii toinen toistaan paremmin. Tehtävä on erilaisia, löytyy rauhallisempia lyhyempiä tehtäviä aloittelijalle, aina sitten päälle 20km, puolikkaan maratonin treenaamiseen asti. Tehtävien pituuden voi säätää joko puoleen tuntiin tai tuntiin. Uutena voi valita myös intervalliharjoittelua, tämä minulta vielä kokeilematta.Mitä huonoa: Peli on englanninkielinen. Se on varmasti se suurin kynnys monelle, vaikka puhe on selkeää ja keskustelut arkikielisiä. Peli on myöskin maksullinen. Pelin eri osa-alueita voi ladata muutamalla dollarilla. Koko paketin hinta lienee tällähetkellä 12.99$. Pimeällä juostessa ja kiinnijäädessä äänet ovat hyvin tehokkaita, ja syketaajuuden ollessa muutenkin korkealla saattavat äänitehosteet aiheuttaa pienimuotoisia rytmihäiriöitä. Ajoittain ainakin itselle tulee tunne, että zombien kanssa (eli kiritysvaihde päällä) tekee mieli "säästää voimiaan" pelkästään ajojahteja varten, jolloin kokonaisaika jää hitaammaksi, kun juoksee vain ajojahtien aikana, ei silloin kun todella jaksaa.

Pelin voi ladata täältä.  Toivoisin palautetta ja kommentteja. Juttu on blogissani uudenlainen, aiemmin vain vähän sivuttu. Jos mielenkiintoa riittää, on juttumateriaalia vielä jäljellä.....

Ps. Nyt on zombiet perässä juostu jo 200km eikä loppua näy....